Uniós elnökség

Összességében jó volt a magyar EU-s elnökségi szereplés, de ellentmondásos – sikeres volt a roma stratégia elfogadása és Horvátország csatlakozásának elősegítése, kudarc azonban, hogy nem rendezték meg a tervezett kormányfői csúcstalálkozót – így értékeltek a megye szocialista politikusai. Dr. Sós Tamás országgyűlési képviselő és Szabó Gyula, az Európai Unió Régiók Bizottságának tagja szerint az elmúlt hat hónap nagyobb lehetőséget teremthetett volna az ország presztízsének növelésére.

A Gödöllői csúcstalálkozó, az ahhoz kötődő kísérőprogramok elmaradása a környező megyéket, így Hevest is érintette, pedig az hozzá járulhatott volna az ország jobb bemutatásához.
Dr. Sós Tamás szerint az elnökség ideje alatt a kormány nem tett semmit azért, hogy a belpolitikai helyzet normalizálódjon az unió megítélése szerint, erre példaként a médiatörvény megszavazását és az alkotmányozási folyamat visszásságait emelte ki.
Szabó Gyula azt mondta, a külügyi szakemberek jól vizsgáztak, a politikusok kevésbé, az új kormánystruktúra nem alkalmazkodott az európai felépítéshez, az unióban ugyanis nem megaminisztériumok működnek, így fordulhatott elő, hogy magyar államtitkár állt külföldi miniszter fölött.