Múzeumok Éjszakája

Ez az éjszaka más volt, mint a többi. A város szinte minden kulturális intézménye csatlakozott – legalább meghosszabbított nyitva tartással – a Múzeumok Éjszakája programhoz. A könyvtárban az új tagok ingyen iratkozhattak be, a levéltár és a megyeháza is megnyílt a nagyközönség előtt. A várban az éjszakai vendég most a Lehel kürtje volt, lehetett vállalkozni fáklyás kazamatalátogatásra, és ismét megrendezték Egerben is a Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivált.

A Múzeumok Éjszakáján nyitva volt a megyeháza, a levéltár saját kincseiből összeállított kis kamara-kiállítást is itt mutatták be. Dr. Nemes Lajos, a levéltár igazgatója arról beszélt, hogy éltek a 18. században az egriek.
A könyvtárban ingyen iratkozhattak be az új tagok, a többiek fél áron hosszabbíthatták a tagsági viszonyt. Lesznai Anna művészete köré szervezték a programokat: akinek kedve volt, Lesznai-motívumokat hímezhetett vagy festhetett, Lesznai-mesét hallgathatott vagy előadást a meseíró-képzőművészről. A Lesznai-programot a Britisch Council támogatta.
Hattól éjfélig ingyenes volt a sportmúzeum, a Történeti Tárház anyagának megtekintése, ez utóbbi múzeumban maga a gyűjtő tartott tárlatvezetést. Sokan keresték föl a Kopcsik Marcipániát – megédesíteni az éjszakát – és a Zsinagóga Galériát, ahol az Álmok, mesék, mítoszok kiállítást nézhették meg. A Kis Zsinagógában kerti partit rendeztek, beszélgetéssel, főzéssel, performansszal és koncertekkel.
A várban idén a Lehel kürtje volt az éjszakai vendég, a Dobó-bástyában közelebbről is megismerkedhettek az érdeklődők azzal a tárggyal, amellyel a mondák szerint egy német császárt ütöttek agyon. Az egri vár a vidéki múzeumok közül nyolc évvel ezelőtt elsőként csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, általában 5-10 ezer ember keresi fel a várat ilyenkor néhány óra alatt.
Fáklyával indultak a csoportok a kazamatába, és fáklyás felvonulással hozták fel a városból a látogatókat az Egri Vitézlő Oskola tagjai. A püspöki palota előtt meggyújtották a máglyát – ezzel kezdődött a III. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál. A Múzeumok Éjszakáját hagyományosan az év legrövidebb éjjeléhez eső hétvégén rendezik meg, így a Szent Iván-éjhez kapcsolódó hagyományokat is felelevenítik.