Városrehabilitáció és Ki mit tud? a Szalában

Közösségi térre lenne szükség a Szalában – ez fogalmazódott meg azon a tanácskozáson, amelyet az önkormányzat és a Ráchóstya Egyesület tartott hétvégén. A szociális városrehabilitációs projekt helyi támogató csoportja a Szalában élőkkel együtt kereste, hogy milyen megoldandó feladatok vannak a városrészben. A tanácskozás után Ki mit tud?-ot tartottak a gyerekeknek.

Eger 2009-ben pályázott szociális városrehabilitációra, kilenc másik uniós várossal közösen dolgoznak ki anyagot a leromlott területek fejlesztési lehetőségeiről, módszereiről. Most a Verőszalában megtartott tanácskozáson a város és a Ráchóstya Egyesület, valamint a Szalában élők azt kutatták, hogyan lehetne javítani az életkörülményeken. Úgy látják: egy közösségi térre, házra lenne szükség, olyanra, ahol egymástól háztartásvezetést, barkácsolást tanulhatnának az ott élők, a gyerekek oda térhetnének be iskola után leckét írni, este pedig esetleg ugyanott zenélni, táncolni lehetne.
A tanácskozáson felmerült problémákra – környezetalakítás, támfalerősítés, közvilágítás, patakrendezés – keresi az önkormányzat a megoldást, nem biztos, hogy az uniós projekt keretében. Két uniós támogatásról van szó, az egyik a tanulmányokat dotálja közvetlenül brüsszeli forrásból, a másik, ötszáz milliós beruházásokra, szociális városrehabilitációra fordítható. A megbeszélés folytatásaként, a gyereknap alkalmából versenyt szerveztek a kicsiknek. A Ki mit tud?-on száz gyerek lépett fel.