MSZP: tovább nőhet a feszültség

Az MSZP nem szeretné, ha az egész ország Gyöngyöspata lenne – ezt Lendvai Ildikó mondta azzal a határozati javaslattal kapcsolatban, amelyet a szocialisták már eljuttattak az országgyűléshez. Az MSZP rövid és hosszú távú megoldásokat ajánl a javaslatban, a cél, hogy csökkenjen a feszültség. Lendvai szerint sajnos az új alkotmány is tovább növeli a szociális és társadalmi feszültségeket azzal, hogy kevesebb szociális garanciát biztosít.

A Fidesz azt ígérte: két hét alatt rendet tesz az országban, de ennyi idő alatt Gyöngyöspatán sem sikerült ezt megteremteni – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője. A szocialisták szerint kerekasztalra van szükség, hogy a hasonló atrocitásokat megelőzzék, ahol a civilek és a parlamenti pártok – a Jobbik kivételével – együtt kereshetnék a megoldást. Az MSZP kidolgozott egy határozati javaslatot a feszültségek akkut és hosszú távú kezelésére.
Tarthatatlannak nevezte Lendvai, hogy a kormány háborút visel a rendőrség ellen, ez szerinte most az egész ország békéjét fenyegeti. Arra kérik a Fideszt, azonnal oldják fel a rendőrséget érintő költségvetési tételek zárolását, állítsák helyre a településőri programot. Lendvai úgy látja: nem lesz rend ott, ahol nem lehet tisztességes munkából megélni, jelenleg két szegény réteg állítja be egymást bűnbaknak, és kotorászik a másik zsebében. Azt is szeretnék elérni, hogy a hátrányos helyzetű településeken indítsák be újra a közhasznú munka régi rendszerét. Lendvai Ildikó azt mondja, az új alkotmány súlyosbítja a helyzetet, nem ad garanciát azokra a szociális ellátásokra, amelyek eddig valamiféle védőhálót biztosítottak, nehezebbé, konfliktusosabbá teszi a mindennapi életet, nem csökkenti, hanem növeli a feszültségeket.