Téli séták a református templomban

Volt időszak, amikor a protestánsok nem tölthették az éjszakát a városfalon belül – ez is kiderült Kádár Zsolt előadásából a Téli séták egrieknek legutóbbi rendezvényén. A szervezők bejelentették, hogy májusban indul a megszokott nyári sétasorozat, addig is jövő héten a Kolping család, a legényegylet történetével ismerkedhetnek meg a helytörténet iránt érdeklődők.

Az egri református templomról és a protestánsok egri szerepéről, történetéről dr. Kádár Zsolt református esperes mesélt. A XVI. században jelentek meg Egerben a protestánsok, s már ebben az évszázadban komoly hitviták zajlottak. A teológiai vitáknak a török megjelenése vet véget. Amikor visszafoglalják az egri várat, intoleráns időszak következik, protestáns ember például nem töltheti az éjszakát a városfalon belül.
Az 1800-as évek végén a gyülekezet tagjai közadakozásból megveszik a Kálvin házat, ahol imatermet alakítanak ki, majd iskolát nyitnak. Az első lelkipásztor a XX. század elején érkezik Egerbe. A ma is álló református templomot 1930-ban szentelik fel – mesélte dr. Kádár Zsolt.
A következő, április 2-ai Téli séták témája a Kolping család lesz. Az Egri séták egrieknek májusban indul, minden hétre terveznek egy-egy új sétacélt. Megismerkednek többek között a Wignerrel, az egri harangöntéssel, a levéltárral, a zeneiskolával, a hadikórház történetével. Az Egri séták és a téli séták programjának összeállításakor arra is ügyelnek a szervező lokálpatrióták, hogy a kevésbé ismert helyek, témák is előtérbe kerüljenek.