LMP: korai az új alkotmány

A Lehet Más a Politika álláspontja szerint jelenleg Magyarországon nem állnak fenn a demokratikus alkotmányozás feltételei. Ezt Schiffer András, az LPM országgyűlési frakcióvezetője jelentette ki országos előadássorozatának egri állomásán.

A jelenlegi körülmények között nem szabad alkotmányozni, ez ugyanis azzal a veszéllyel jár, hogy ugyanolyan bizalmi kihívások fogalmazódnak meg, mint az 1990-ben elfogadott alkotmánnyal szemben – mondta Schiffer András.
Hozzátette, széles társadalmi konszenzusra van szükség az alaptörvény megalkotása érdekében, illetve arra, hogy a kormányzó többség tiszteletben tartsa az alkotmányosságot, ez a helyzet pedig jelenleg nem áll fenn.
Az LMP azt kéri, hogy vagy legyen korrekt kampányfeltételek mellett egy megerősítő népszavazás jövőre, vagy a következő országgyűlés döntésén múljon a most elfogadott alkotmány hatályba lépése.
Az LMP arra szólította föl a Fideszt, hogy rendezze a viszonyát az alkotmányossággal, ennek legfontosabb gesztusa az lenne, ha visszaállítanák az Alkotmánybíróság november előtti működését.