Idei utolsó megyei közgyűlés

Idei utolsó, rendkívüli ülését tartotta a megyei közgyűlés. Elfogadták az idei év gazdálkodásáról szóló beszámolót, a jövő évi költségvetési koncepciót, a jövő évi munkatervet. Horváth László az ülésen elköszönt, január 1-től a Heves Megyei Kormányhivatalt vezeti.

A megyei aljegyzőt, Dr. Kovács Csabát december 8-án választották meg, az illetményéről, havi 800 ezer forintról most döntöttek. Horváth László elmondta, a főjegyző és az aljegyző illetménye is kevesebb, mint elődeiké. Az idei év költségvetéséről, gazdálkodásáról, a könyvvizsgálói jelentésről is tárgyaltak:Dr. Nagy Imre arról beszélt, nem volt sikertörténet az elmúlt időszak, hozzátette, vita volt a kötvénykibocsátásról és hogy mennyire adósodott el a megye. Horváth László válaszában elmondta, az önkormányzatoknak – a forráselvonások miatt egy út volt kijelölve, a kötvénykibocsátás. A jövő évi költségvetési koncepcióról a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, prioritást élveznek a kötelező feladatok és a közalkalmazotti bérek. Dr. Nagy Imre szerint a koncepció nem mutatja meg az irányt, ezért nem szavazza meg. Oroján Sándor három módosító javaslatát elfogadták, a megye költségvetési koncepcióját kilenc képviselő támogatta, ketten nemmel szavaztak és négyen tartózkodtak. A megye 300 millióval emeli a folyószámla – hitelkeretet, Horváth László elmondta, 2012. június 30-ig 1,2 milliárdra csökkentik az 1,8 milliárdos hitelkeretet. Jövőre a megyei testület 10 alkalommal tart ülést, fél éves feladatterv meghatározással.
Az önkormányzat bélapátfalvi intézményében a fogyatékkal élők 230-as létszámkeretéből 30-at az idős részlegre csoportosítanak át, a Petőfi úti Otthon 10 férőhellyel bővül. Az ülésen a megye egészségi állapotát, a problémákat és a megoldásokat Dr. Bodnár Judit tisztifőorvos ismertette. Horváth László az ülésen elköszönt, január 1-től a Heves Megyei Kormányhivatalt vezeti.
A megyei közmeghallgatásra nem érkezett felszólaló.