6 milliárd a megye hiánya

A valós pénzügyi helyzetet feltáró munka és az elmúlt időszak tisztázatlan ügyeit vizsgáló bizottság munkája nyomán bebizonyosodott, hogy meghaladja a 6 milliárdot a megyei önkormányzat hiánya, a szocialisták által mondott 3 milliárddal szemben – mondta el Horváth László, a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: pénzügyi trükközéssel, hamis zárszámadási mérleggel dolgozott a megye.

Pontosan 6 milliárd 40 millió forint a megye hiánya – mondta el a politikus. Ez a szám másfél milliárdos folyószámlahitelből, a 2007-ben kibocsátott kötvények nyilvántartási értékéből, fogóbér-hitelből, szállítói tartozásokból és lejárt kötelezettségvállalásokból áll össze.
A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: ezeken felül a kórházi ámokfutás, a HospInvest által hátrahagyott perek elveszítése újabb 1, 3 millárdot jelenthet.
A megye 2009-es zárszámadásában közzétett mérleg hamis, nem vezették át ugyanis a kötvények árfolyamváltozásából eredő több mint 620 millió forintot. Másfajta pénzügyi trükközéssel is szembesültek: a csak fejlesztési célokra használható kötvényt a számlavezető pénzintézetet megtévesztve bérfizetésre használták, súlyos örökséget hagyva a megye új vezetésére.

Első számú kötelezettség a bérek kifizetése, az intézményhálózat működtetése, ezért mindent megtesz az új megyevezetés –fogalmazott Horváth László, hozzátéve: a folyamatban lévő beruházásokon kívül – úgy tűnik – egyelőre más fejelsztésekre nem lesz lehetőség, egyelőre a pénzügyi stabilitás, a biztonságos költségvetés megteremtése a cél.