A kórházvédők szerint Bujdosó felelős, nem áldozat

Keveslik a kórházvédők Bujdosó László, volt közép-dunántúli regionális tiszti főorvos menesztését, szerintük több tette is büntetőtörvénykönyvbe ütköző volt. Dr. Mánya Kristóf kijelentette: vizsgálni kell, hány ember halt meg Heves megyében amiatt, hogy az ÁNTSZ látatlanban adott engedélyt a HospInvestnek. Azt szeretnék a kórházvédők, ha a közvélemény nem politikai áldozatnak tartaná Bujdosó Lászlót, hanem felelősnek.

Örömmel nyugtázta a kórházvédő egyesület dr. Bujdosó László közép-dunántúli tisztifőorvos felmentését, de keveslik, hogy csak elmozdították a pozíciójából – mondta dr. Mánya Kristóf, a Magyar Orvosi Kamara titkára. Meggyőződésük, hogy Bujdosó több tette is büntetőtörvénykönyvbe ütközik. Mánya doktor az elmúlt húsz év legnagyobb privatizációs botrányának, a magyar egészségügy legnagyobb morális tehertételének nevezte az egri kórház működtetésbe adását.
Dr. Pócs Alfréd, a kórházvédők alelnöke úgy látja: az ÁNTSZ az egészségügy rendőrsége, csak erkölcsileg feddhetetlenek dolgozhatnak ott.

A kórházvédők szerint bűncselekmény történt az egri kórház privatizációjakor, kevésnek tartják, hogy egyszerűen csak leváltották Bujdosót. Mivel a menesztés okát sem hozta nyilvánosságra az országos tisztifőorvos, így a közvélemény poltitikai áldozatnak is tarthatja. Dr. Mánya Kristóf kijelentette: vizsgálni kell, hány ember halt meg Heves megyében amiatt, hogy az ÁNTSZ látatlanban adott engedélyt a HospInvestnek. Emberéleteket követelt a döntés Pócs doktor szerint is; azt mondja: kevés volt az orvos a kórházban, a 2008. november végi ellenőrzésen az osztályok 70%-ánál találtak hibát, a betegeket el kellett vinni Egerből. Felelősnek az akkori országos tisztifőorvost, Falus Ferencet és az engedélyt kiadó Bujdosó Lászlót tartják.
Szabó Pál úgy látja: államellenes bűncselekmények sorozatát követték el, felelős mindenki, akit a kórházvédők megkerestek, de nem tettek a privatizáció ellen. Szabó politikai felelősnek a megyei közgyűlés elnökét tartja, szerinte bíróság előtt kellene tetteiért felelni. Azok pedig megszegték orvosi esküjüket, és nem alkalmasak a leendő kórházban semmiféle feladatra, akik asszisztáltak a HospInvestnek az átadáskor, s kiszolgálták a politikai hatalmat – mondta Szabó Pál.
Felhívták a sajtótájékoztatón a figyelmet Szócska Miklós egészségügyi államtitkár július eleji bejelentésére : miszerint a kormányzat megkeresi annak a jogi lehetőségét, hogy miként lehet kárpótolni az egri kórházvédőket.