Megnyílt a műemlékvédelmi nyári egyetem

Nem szeretné, ha minden ház fehér lenne Egerben – mondta Habis László a műemlékvédelmi nyári egyetem megnyitóján. Arra kérte a szakembereket: ne fehérítsék ki a várost. A 40. nyári egyetem témája idén a műemlékvédelem és a kutatás kapcsolata.

Habis László, országgyűlési képviselő, Eger polgármestere a műemlékvédelmi nyári egyetem megnyitóján azt emelte ki: Eger műemléki város, jövője a múlt értékeiből táplálkozik. Sok olyan projektet készített elő a város, amely a műemléki épületek felújítását célozza. Bizakodó, szerinte az elkövetkező 5-6 évben olyan értékmentés folyhat majd városunkban, amilyenre a mi életünkben még nem volt lehetőség. Nem szeretné viszont, ha minden épület fehér lenne Egerben, arra kérte a műemlékvédelemben dolgozókat: ne fehérítsék ki a várost.
Mezős Tamás, a nyári egyetem és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke arról beszélt, milyen kutatás szükséges a műemlékvédelemben, régészetben. A műemlékvédelem foglakozik az egri épületek színével is.
– Néhány nappal ezelőtt a Líceum állványzatán azt kutattuk, milyen színű volt eredetileg az épület. A kutatás az első színt hozta ki megvalósítandónak, a tervezés során betartandó színnek. Ez egy nagyon világos, majdnem fehér szín volt. A Buttler-háznál is felháborodott a város a színhasználaton, most azt kell tudományosan mérlegelni a Líceum színfeltárása után, melyik más szín alkalmazható, amely a városban elfogadott barokk épületszínezéssel konform – mondta dr. Mezős Tamás.
A nyári egyetem négy évtizeddel ezelőtti indítására Kalmár Péter emlékezett, akit a szervező TIT Bugát Pál Egyesület igazgatója, Bodó Péter úgy mutatott be: a nyári egyetem egyik történelmi pártfogója. Kalmár aktív szellemi műhelynek tartja a műemlékvédelmi nyári egyetemet, amely a kelet-nyugati eszmecsere egyik színhelye volt.
– Egy karanténba zárt rezsim kapuit próbálta nyitogatni a rendezvény a 70-es, 80-as években – mondta Kalmár
A Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetemnek idén 40 hallgatója van, Németországból, Szlovákiából, Hollandiából érkeztek előadók.