Sapka nélkül emlékeztek

Sapkában nem, sapka nélkül viszont meggyújthatták gyertyáikat a gárdisták a rendőr-főkapitányság bejáratánál lévő táblánál. A börtöntől átvonuló, a kommunizmus áldozataira emlékező embereket ugyanis a Bazilika mellett a rendőrség igazoltatta, mivel úgy látták: sokan a magyar gárda, vagyis egy betiltott szervezet egyenruháját viselik. A rendőrség felszólította őket, hogy ne használjanak vezényszavakat és vegyék le a formaruhát. A kabát végül a hideg miatt maradt.

A Jobbik és az Új Magyar Gárda a börtön előtt emlékezett a kommunizmus áldozataira. 1947-ben ezen a napon vitték el Kovács Béla kisgazda politikust, 2000-ben a kommunizmus áldozatainak emléknapjává tették február 25-ét. A XX. század legtöbb halottját követelő ideológia volt a kommunizmus – mondta Bognár Ignác, a Jobbik városi elnöke. Úgy látják: ma visszatértek az 50-es évek.
Bognár Ignác, a Jobbik városi elnöke szerint az sem volt véletlen, hogy a rendőrkapitány által indított becsületsértési pert ma, a kommunizmus áldozatainak napján tárgyalták. Bognárt nem jogerősen egy év próbára bocsátották.
A börtön elől a rendőr-főkapitányság elé indultak, de a Bazilikánál a rendőrség megállította a csoportot.
A városi rendőrkapitány azt mondta: sokan egy betiltott szervezet egyenruháját viselték nyilvános rendezvényen, azért igazoltattak. Felszólították a csoportot: vegyék le a formaruhát. Végül a hideg miatt a kabát maradhatott, de a sapkát le kellett venniük a gárdistáknak. Sapka nélkül gyújtottak gyertyát a főkapitányság előtt.
A rendőrség előtt elhangzott: pénteken kormánypárti politikusok is koszorúznak majd az emléktáblánál, legyenek ott minél többen, hogy ezt megakadályozzák.
A gyertyák meggyújtása után a megemlékezők hazamentek.