Felújították a kőtár tetőszerkezetét

Elkészült a vár északi kőtárának új tetőszerkezete. A munka sürgős volt: a decemberben lehullott hó alatt megcsúszott a tető, félő volt, hogy beomlik, s kárt okoz az ott tárolt kőanyagban.

Csaknem 4 millió forintba került az északi kőtár tetőszerkezetének felújítása. Három hét alatt 28 szarufát cseréltek ki. A decemberben lehullott hótól az egész tető megcsúszott, csak a gyors anyagi támogatásnak és munkának köszönhető, hogy a januári nagyobb hó nem okozott még több kárt, addigra ugyanis befejezték a munkát. Sós Tamás, a megyei önkormányzat elnöke azt mondja: állagmegóvásra folyamatosan költöttek, most ugyan nehezebben, de a kritikus helyzetekben be tudnak avatkozni.
A tetőszerkezet már jó ideje sérült volt és csúszott – mondta dr. Veres Gábor múzeumigazgató. Hatalmas károkat okozott volna a tetőszerkezet beomlása az alatta tárolt középkori faragott kőanyagban.
A kőtár a nagyközönség előtt nincs nyitva. Valamikor a ’60-as években építették, amikor a székesegyház feltárásakor egymás után kerültek elő a faragványok. Most síremlékek, párkányok, faragott oszlopok vannak a kőtárban.