Az erőmű ára

A Mátraterenyére tervezett hőerőmű megépítése ellen tiltakozik a Pétervásárai önkormányzat és Horváth László, a Fidesz pétervásárai választókerületi elnöke. A tervek szerint 2013-ban elkészülő beruházást mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból aggályosnak találják.

Mátraterenyén már tartottak népszavazást a kérdésről, az azonban érvénytelen volt. A helyi önkormányzat az iparűzési adóból és egyebekből származó bevételek miatt támogatja az elképzelést.
Horváth László szerint a választókerület tizenhét településén tizenötezer, a tágabb környéken harmincegyezer embert érintenek a beruházás negatív hatásai, mint a légszennyeződés, az idegenforgalom várható csökkenése, illetve a megnövekedett forgalom.
A Fidesz választókerületi elnöke külön nehezményezi, hogy nem megfelelő a tájékoztatás a készülő hőerőműről, még a beruházást végző offshore cég működése, tulajdonosi viszonyai is tisztázatlanok.
A pétervásárai önkormányzat egyértelműen ellenzi a beruházást, attól tartanak, hogy megnövekszik a városon átvezető 23-as út teherautó-forgalma, illetve szennyezettebb lesz a levegő.
Medgyesy Balázs, a Fidesz Zöld Tagozatának elnöke szerint a negyven milliárdos beruházás jelentős környezeti hatásokkal járna, mivel a hőerőmű döntően széntüzeléssel működne, a levegőt, a talajt szennyezve, nem beszélve arról, hogy a működéshez szükséges faanyag hatalmas kitermeléssel járna a térség erdeiben.