Fidesz-KDNP többség a megyei közgyűlésben

A megyei listákra is szavaztak vasárnap a nem megyei jogú városokban élő választópolgárok. A még nem hivatalos végeredmény szerint a Heves megyei közgyűlésben nyolc mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP, négyet a Jobbik, kettőt az MSZP, egyet pedig a DK.

A polgármesterek és a települési képviselőjelöltek személyén túl a megyei listákra is szavazhattak a választópolgárok, kivéve az egriek, a megyei közgyűlésekbe ugyanis a megyei jogú városok lakosai nem delegálhatnak tagokat. Heves megyében a 206 ezer megyei listára szavazni jogosult választópolgárból megközelítőleg 102 ezren voksoltak a pártok listáira.

A megyei közgyűlésénél bejutási küszöb is volt, az egyedül induló pártoknak a szavazatok legalább 5 %-át kellett megszerezni, közös indulás esetén ennek a két-vagy háromszorosát, attól függően, hány szervezet fogott össze.

Az egyelőre nem hivatalos végeredmény szerint a Heves megyei közgyűlés 15 fős testületében 8 mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP, ugyanannyit, mint négy éve. A voksok 48 %-át szerezték meg. Szabó Róbert, a párt megyei listavezetője sajtótájékoztatón köszönte meg a választópolgárok támogatását.

A Jobbik 2010-hez képest egyel több, összesen 4 helyet szerzett a megyei közgyűlésben. Az MSZP listájáról ketten kerültek be a testületbe, egy hely pedig a DK-nak jutott. A Szociáldemokraták nem jutottak mandátumhoz a megyei közgyűlésben.

A Heves Megyei Közgyűlés (várható) összetétele:
1. Szabó Róbert (Fidesz-KDNP)
2. Tóth Csaba (Fidesz-KDNP)
3. Herman István (Fidesz-KDNP)
4. Csík Balázs (Fidesz-KDNP)
5. Juhász Attila Simon (Fidesz-KDNP)
6. Jáger József (Fidesz-KDNP)
7. Tóth József (Fidesz-KDNP)
8. Kovács Béla (Fidesz-KDNP)
9. Szűcsné Major Ildikó (JOBBIK)
10. Orbán Gábor Gyula (JOBBIK)
11. Faragó Tamás (JOBBIK)
12. Dudás Róbert (JOBBIK)
13. Érsek Zsolt (MSZP)
14. Szabó Gyula József (MSZP)
15. Hegedüs János József (DK)