Munkáért

Ma Magyarországon a tapasztalatok szerint nincs megfelelő tananyag a munkavállalói ismeretek oktatására. Ezen próbál segíteni az a két éves projekt, melynek szakmai egyeztető fórumát az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskolában tartották. A tervek szerint a következő tanévre elkészülhet az új, munkavállalói ismereteket összefogó tananyag.

A Munkáért projekt egy 1,6 milliárd forint támogatásból, több szakszervezet összefogásával megvalósuló program. A konzorcium vezetője a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája. A projekt négy pillérre épül: az új Munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal. Utóbbival kapcsolatban országszerte rendeznek szakmai egyeztető fórumokat az érintett iskolák bevonásával.
Mint elhangzott, a tanároktól olyan visszajelzéseket kaptak eddig, hogy szükség van ilyen tananyagra. Ezt erősítette meg Fenyves Péter, a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője is. Mint elhangzott, a pályakezdő fiatalok az oktatás keretén belül konkrét felkészítést a munkavállalást illetően nem kapnak
A tananyag a tervek szerint már idén ősszel elkészül, de a bevezetés előtt – még a tavaszi félévben – 10 intézményben tesztelik. A projekt 2015. augusztus 31-én zárul, így a következő tanévben már elérhető lesz a tananyag digitális és nyomtatott formában is.