Földtörvény a gyakorlatban

Az új földjogi törvény alkalmazásáról rendezett konferenciát a Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. a Nemzeti Agrárkamara támogatásával. Gazdák, földtulajdonosok, földhivatali szakemberek gyűltek össze, hogy megvitassák a földtörvény gyakorlati alkalmazását. A legtöbb kérdés a földvásárlással, elővásárlási és bérleti jogokkal kapcsolatban merült fel.

Szabó Róbert, a Heves megyei önkormányzat elnöke nyitotta meg az új földjogi szabályozásról szóló konferenciát, amire közel 300 földtulajdonos, agrárszakember és érdekvédő látogatott el. Az új törvénnyel változott a termőföld tulajdonszerzésének folyamata, szabályozottabbá vált a vásárlók és bérlők köre. Magyarországnak meg kellett nyitnia földpiacát az uniós állampolgárok és jogi személyek előtt, a földtörvény megalkotásánál szempont volt, hogy külföldi társaságok ne juthassanak egyszerűen hazai földtulajdonhoz. A bonyolult szabályozás útvesztőiben az Agrárgazdasági Kamara szakemberei is igyekeznek segítséget nyújtani.

A tanácskozáson gazdálkodók, földet vásárolni szándékozók is kérdezhettek, megoszthatták véleményüket a szakemberekkel.

Magyarországon a nemzeti vagyon 26%-át teszi ki a termőföld, ez hazánkban a legnagyobb megújuló energiaforrás. Az ország területének 81%-a termőterület- hangzott el a földtörvényről szóló tanácskozáson.