A kapitány készen áll

Patinával vonták be a Dobó-szobrot, már csak a csiszolás és a viaszolás van hátra, és a szobor restaurálása befejeződik. Megerősítették a várkapitány és a Végvári vitézek szoborcsoport egyik alakjának kardját is.

Csiszolják a szobrot a restaurátorok, hogy a felület homogén legyen. A szobor 40-50 eleme nem mind azonos anyagú, ez a patinázás után is látszik a színén. A Végvári vitézekről és a Dobó-szoborról először leszedték a régi, 107 éves zöldes patinát, hogy a hibák láthatóvá váljanak, és a javításokat el tudják végezni. A restaurátorok azt mondják: a szobor nem maradhat natúr bronz színű, mert így nem elég plasztikus, eltűnik a forma. Javítani kellett a régi öntési hibákat, kicserélték a korrodált csavarokat, néhány helyen el is volt vékonyodva a bronz. Mind Dobó, mind az egyik vitéz kardját megerősítették, látszott, hogy többször hegesztették már, nem álltak a kardok stabilan. A patinázást egy kénes anyaggal végezték, ez kémiai reakcióba lép a bronzzal, a felület barna lesz.
Amikor elérik a kellő színt, viasszal kezelik a felületet, ezzel fixálják a patinát. Dobó már készen áll, a szállítást várja, hogy visszakerülhessen a város főterére.