A  szögesdrót összeköt minket

A Terror Házához hasonló emlékhelyet kíván létrehozni a Kistarcsai Internáltak Emlékéért Alapítvány és Kistarcsa város az egykori internálótáborban, így szeretnének emléket állítani az áldozatoknak. Most egy kétnapos, Kistarcsa – Recsk kerékpártúrával hívták föl a figyelmet a terveikre.

A Mátrán keresztül érkeztek Parádra a kistarcsai kerékpáros emléktúra résztvevői. „A  szögesdrót összeköt minket” – ez a jelmondata az emléktúrának, fővédnöke pedig Áder János köztársasági elnök. Itt is kedvesen fogadták őket, mint a többi tíz érintett településen. Parádról kerekeztek tovább a végállomásukig, Recskig.
A kerékpártúra az egyik legsötétebb korszak áldozatainak állít emléket – fogalmazott az egykori kényszermunkatáborban Solymosi Sándor, Kistarcsa polgármestere. Kistarcsa az egyedüli hely, ahol nem rombolták le a volt internálótábort, szeretne itt a település egy emlékhelyet kialakítani. A kistarcsai polgármester szerint nem szabad, hogy feledésbe merüljön a kegyetlenkedés korszaka. Az emlékhely kialakításával pedig hozzá tudnának járulni a történelmi igazságszolgáltatáshoz.
Az emlékmúzeum kialakításához 3-400 millió forintra lenne szükség, ehhez keresnek támogatókat. A kerékpáros túrát figyelemfelhívásnak szánták. A recski polgármester szerint sem Recsk, sem Kistarcsa nem tehetett az 1950 és 53 között történtekről, a két település neve mégis negatív fogalommá vált. Összeköti a múlt a két települést. Recsk már nemzeti emlékhellyé vált, ezt szeretnék elérni a kistarcsaiak is. Az egykori internálótáborban a Terror Házához hasonló múzeumot alakítanának ki. Emléket kívánnak állítani a diktatúra áldozatainak és hőseinek. A kistarcsai emléktúra résztvevői megkoszorúzták az egykori kényszermunkatáborban álló emlékművet.