Ünnepelték a magyar kultúrát

A kultúrára áldozni kell, mert nemzeti ügyről van szó. Eger sokat áldoz a kultúrára- mondta Habis László polgármester a magyar kultúra napján megrendezett ünnepségen a Gárdonyi Géza Színházban. A rendezvényen díjakkal tüntették ki a kulturális területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket, és köszöntötték az önkormányzat által meghirdetett irodalmi pályázat nyerteseit is. Az ünnepségen elhangzott: az Egri Kulturális és Művészeti Központot a kultúra napján Minősített Közművelődési Intézmény címmel tüntetik ki Budapesten.

A nemzeti kultúra értékeit ünnepeljük 1989 óta január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey befejezte a Himnuszt. A városi ünnepségen Habis László polgármester beszélt a magyar kultúra értékeiről.
Hozzátette: Eger sokat áldoz a kultúrára, többek között bizonyítja ezt a Dobó István Vármúzeum átvétele, a Márai Látogatóközpont felépítése is. Mint mondta: a városban az elmúlt év a kultúra jegyében telt, hiszen számtalan programmal emlékezett meg a város a Gárdonyi és a Bródy-emlékévről.
A polgármesteri köszöntő után díjazták a kultúra területén kiemelkedő teljesítményt végző szakemberek munkáját. Pro Agria szakmai díjat kapott Kelemen Csaba színművész művészi munkájáért, az Agria Nyári Játékok és az újévi koncertek megszervezéséért.
Polgármesteri elismerésben részesült Horváth Ferenc,a Gárdonyi Géza Színház művésze. A Közgyűléstől Kiváló Munkáért kitüntetést kapott Szalainé Király Júlia muzeológus, Gárdonyi szellemi és tárgyi hagyatékának gondozója.
Átadták az önkormányzat által meghirdetett irodalmi pályázat díjait is. A felhívásra 85 pályázó küldte be művét. A díjátadók után kulturális műsor zárta a városi ünnepséget.

Az irodalmi pályázat díjazottjai:
I. Főiskolások:
1. helyezett: Kitta Alexandra
2. helyezett: Horváth Krisztina
3. helyezettt: Tóth Mercédesz

II. Középiskolások
1. helyezett: Molnár Fanni
2. helyezett: Farkas Ábel
3. helyezett: Csiki Virág

III. Általános iskolások
1. helyezett: Hadobás luca
2. helyezett: Pusztai Ágota
3. helyezett: Hegedűs Hunor