Online pénztárgépek

Január 13-ig több mint 20 ezer online pénztárgépet helyeztek már üzembe, ugyanakkor a Nemzeti Adó és Vámhivatal 234 ezer üzembehelyezési kódot adott ki. A teljes átállás nyár elejéig is eltarthat. Azok a kisvállalkozók, akik gépvásárláshoz igénybe szeretnék venni az 50 ezer forintos állami támogatást – a fő szabály szerint – január 31-ig üzembe kell helyezniük az új pénztárgépet. Akik már korábban, tavaly októberben megrendelték az online pénztárgépet, azok február 28-ig vehetik igénybe ezt a támogatást.

A január 31-i időponton túl a szaktárca egy hónappal kitolta az 50 ezer forintos támogatás végső határidejét, de ez csak azokra a vállalkozókra vonatkozik, akik a 2013. október 1-jei határidő előtt megrendelték az online gépet. Erre azért is volt szükség, mert az üzembehelyezési kóddal rendelkezők alig tizede helyezte január közepére üzembe az új online pénztárgépeket.
Ezen kívül hatósági ár bevezetéséről döntöttek az adattovábbítás költségeire vonatkozóan. A már csak idén működtethető normál pénztárgépek esetén 1500 forintos, míg az online pénztárgépeknél 2500 forintos havidíjjal kell számolniuk a vállalkozóknak.
A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján szeptember elején még 14 típus szerepelt az engedélyezett online pénztárgépek listáján. Ma már ez a szám meghaladja a nyolcvanat. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a gyártói kapacitás, illetve a piacon elérhető online pénztárgépek száma jóval meghaladja a bekötött pénztárgépek számát. Az országba folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, ezért elsősorban a kereskedőkön, vendéglátósokon múlik, mikor cserélik le hagyományos kasszájukat. A minisztérium abban bízik, hogy ez az intézkedés a cserére kötelezett vállalkozásokat arra sarkalja, hogy a megrendelt pénztárgépet mihamarabb átvegyék, így az elkövetkezendő hónapban várhatóan lényegesen megugrik a NAV-hoz bekötött pénztárgépek száma és az átállás zömében megvalósul.