Belváros-rehabilitáció: új burkolat

A belváros-rehabilitáció miatt nem csak a közműveket cserélik ki, hanem később új burkolatot is kapnak majd ezek a területek. Döntés született arról, hogy a régi és épen megmaradt burkolólapokat, macskaköveket az egriek kedvezményes áron megvásárolhatják.

A szokatlanul enyhe tél, az időjárás kedvez a belváros-rehabilitáció éppen aktuális munkafolyamatainak elvégzéséhez. A Dobó tér központi részén a burkolatot már eltávolították és az alatta levő betonréteget is feltörték. Jelenleg ezt szállítják el a területről. A Kis Dobó téren folyik a közművek, a csapadékcsatorna rendszer kicserélése. Itt is eltávolítják a régi macskaköveket. Tuza Róbert, a Városüzemeltetési Iroda vezetője a hétfői Fogadóóra című műsorunkban elmondta, sok helyen, így a belvárosban is, nincs az utaknak pályaszerkezete, így ezt is most kell elkészíteni. A Kis Dobó téren vastagságában és formájában hasonló kő kerül a régi helyére. Ami a nagy különbség, hogy a jelenlegi, cement alapú fugázás helyett műgyantával fogják a réseket kitölteni. Ez megakadályozza, hogy a víz a kő alá menjen és kimossa azt. A nagyobb méretű lapok 60×40 és 30×20 centiméteresek lesznek.
A Dobó tér kőlapjai, valamint a Kis Dobó tér és a Dobó utca kis- és nagyméretű macskakövei a Városgondozás Kft. Szalóki út melletti Inert lerakójába kerülnek. Az épen megmaradt burkolatot a város máshol még felhasználja, de sokan jelezték, hogy szívesen eltennének néhányat ezekből a régi kövekből emlékbe. A múlt héten döntés született arról, hogy az egriek korlátozott számban, darabonként 100 forintos egységárban, maximum ötöt ezek közül a burkolólapokból, macskakövekből megvásárolhatnak.