A polgárőrök 12 órája

Együttműködési megállapodást kötött az Agria Polgárőr Egyesület és az Agria Speciális Mentő- és Tűzoltócsoport. A polgárőr egyesület azt is bejelentette: Szarvaskőre is kiterjesztetik a működésüket. Mindez a polgárőrök munkáját, az egyesület fejlődését bemutató 12 órás rendezvényen történt.

A civil egyesületek bemutatkozására írt ki pályázatot Eger, ezt minden évben meg is pályázza az Agria Polgárőr Egyesület. Bűnmegelőzési előadást tartottak, éjszaka pedig a járőrözésbe is bekapcsolódhatott, aki akart. Gercuj Zoltán, az egyesület elnöke arról beszélt: annak idején kölcsönautóval kezdték a járőrözést. Egy-egy ilyen alkalom, mint a mostani, arra is jó, hogy megmutassák: hova jutottak. Az egyesületnek 44 tagja van, minden nap járőröznek, hétvégén egész éjszaka. Bognár József egri rendőrkapitány szerint a rendőrség a társszervek, vagyis a polgárőrök, speciális mentők, közterület-felügyelők nélkül félkarú óriás. Idén az Agria Polgárőr Egyesület és a rendőrség kétszázharminc nap közös szolgálatot teljesített, 1300 órát töltöttek közterületen. Minél közelebb szeretnének kerülni a lakossághoz – emelte ki a rendőrkapitány -, ezért gyalogos szolgálatot rendeltek el Eger több városrészében. Ebből a munkából is kiveszik a részüket a polgárőrök és a közterület-felügyelők. A rendőrkapitány példásnak nevezte az együttműködést. Gercuj Zoltánnak, az egyesület vezetőjének, Szalkai Elemér és Burkus Zoltán polgárőröknek elismerő oklevelet adott át. Eddig is együtt dolgozott polgárőrség az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoporttal, most együttműködési megállapodást írtak alá.
Az egri körzethez harmincnégy egyesület tartozik, az egyesületek kellően informáltak, megkötötték az együttműködési megállapodásokat is a rendőrséggel – értékelt Antal Csaba, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség területi képviselője. Felhívta a figyelmet a következő feladatra is: igazolványokat kell igényelni, hiszen január 1-je után csak igazolvánnyal rendelkező polgárőr láthat el szolgálatot.