Vámkonferencia

Az ügyfélbarát NAV, az uniós vámkódex módosítása, az engedélyezett gazdálkodói státusz – többek között ezekkel a témákkal foglakozott a háromnapos vámkonferencia, amelyen a hatóság képviselői és az ügyfelek vettek részt. A Magyar Vámügyi Szövetség húsz éve alakult, évente két szakmai összejövetelt tartanak Egerben.

A NAV kilencszázhetven feladata közül a legfőbb a bevételek biztosítása, de sohasem a bírságolás volt a cél, hiszen ez a ráfordított pénzt és munkát sem érné meg – ezt Szabó Károly pénzügyőr dandártábornok, a NAV szakfőigazgatója mondta a vámkonferencián. Feladataik közé tartozik az adómorál javítása, a közteherviselés szélesítése, az eltitkolt vagy be nem vallott adók pótlólagos beszedése. A célkitűzéseiket prevencióval, tájékoztatással, a gazdasági életből való kizárással próbálják elérni. Előadása címe egyébként az volt: tapasztalat, bizalom, az ellenőrzés harmóniája.
A Magyar Vámügyi Szövetség évente kétszer rendez Egerben konferenciát. Most a környezetvédelmi termékdíjról, az uniós irányelvekről, a változásokról volt szó. Az egyik kiemelt téma az AEO volt, vagyis az engedélyezett gazdálkodói státusz.
Az unió a közösségi vámkódex módosítására készül, meghatározó lesz az elektronikus vámkörnyezet. A Magyar Vámügyi Szövetségnek 120 tagja van, termelő, szállítmányozó és kereskedelmi vállalatok. Húsz éve alakultak, azóta tarják Egerben évente kétszer konferenciájukat.