Építészeten innen és túl

Életmű-tárlat nyílt a Kepes Intézetben Ekler Dezső munkáiból. A nemzetközileg is elismert építész harminc kiemelkedő épületét fotókon, grafikákon, maketteken és videóelőadásokon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. A tárlat december 31-ig látható.

Ekler Dezső Makovecz Imre tanítványa volt, és művészete az organikus építészetből táplálkozik. Művészettörténészek szerint házaiban az épített forma összefonódik a természet erőivel, és a kőkemény anyagba (kőbe, téglába, betonba) dermesztett világunkat megnyitja a lélek és a szellem láthatatlan horizontja felé.
Kaczári István a Kepes Intézet kuratóriumi elnöke megnyitójában úgy fogalmazott: már első találkozásukkor felismerte az építészben a sokoldalú művészt. Kiemelte: pályatársai közül abban emelkedik ki, hogy mindig a tudomány és a művészet összekapcsolására törekszik.
Birkás Ákos festőművész beszédes építészetként jellemezte a nemzetközileg is elismert építész munkáit. A kiállítás anyagának összeállításában Széplaki Gerda esztéta segített. Az építésszel közösen háromszáz munkából válogatták ki azt a harminc épületet, amelyek a legeredetibb megoldásokat ötvözik.
Kiadvány is megjelenik a kiállítás alkalmából, amely az építész utóbbi húsz évének legsikeresebb, legérdekesebb munkáit foglalja össze. Ekler Dezső hamarosan egy építészelméleti kötetet is megjelentet. A kiállítás december 31-ig látható a Kepes Intézetben.