Közgyűlési összefoglaló

Elfogadták a városi cégek féléves beszámolóit, védelem alá helyezték a Földhivatal épületét a közgyűlés határozataival. Továbbra is lesz bolhapiac Egerben, pályázatot írtak ki a Vármúzeum igazgatói székére, Rostás Bea Piros szobrára pályázik a város – a képviselők döntése szerint.

A közgyűlés előtt Habis László polgármester Zelei József békekerékpárost köszöntötte, abból az alkalomból, hogy a magyarságért béketúra keretében városunkba érkezett. Zelei József ajándékot vitt és hozott, s elmondta: Eger testvérvárosaival nemcsak telefonon tartja a kapcsolatot.
A közgyűlés napirendjei előtt köszöntötték Dr. Bitskey István irodalomtörténész professzort, Eger díszpolgárát, abból az alkalomból, hogy a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott, s a közelmúltban akadémiai székfoglalót tartott.
Orosz Ibolya képviselő a Vörösmarty út forgalomterhelésének mérséklési lehetőségeiről kérdezte a rendőrség képviselőjét. A polgármester a belvárosban randalírozó motorosok megfékezését kérte.
Erdélyi Gábor rendőr őrnagy, a kapitányságvezető helyettese válaszában elmondta: a jogszabályi keretek között lépéseket tesznek mindkét ügyben.
Sós István alpolgármester lakossági kérést tolmácsolva közbenjárást kért azért, hogy a helyközi buszok a város területén vegyék fel a helyi utasokat is.
Helyi védelem alá helyezték a Földhivatal épületét, módosították a piactartási szabályzatot a városképi szempontoknak megfelelően.
Az alapokmány módosításáról döntöttek, az előző közgyűlésen Császár Zoltán javaslatára bekerült a képviselői hiányzásra vonatkozó kitétel, Bognár Ignác azt javasolta, hogy legfeljebb 1 vagy 2 alkalommal lehessen igazoltan hiányozni. Utóbbi módosítás nélkül fogadták el az előterjesztést.
Elfogadták az önkormányzati tulajdonú társaságok féléves beszámolóit.
Pályázatot írnak ki a Dobó István Vármúzeum igazgatói posztjára, jelenleg Berecz Mátyás megbízottként látja el a feladatot.
Az Egri Futball Club kapcsán a tavalyi évben hozott határozatokat visszavonta a közgyűlés, azért, hogy az új tulajdonossal folyó tárgyalásokat ne zavarják a korábbi, eredményre nem vezető határozatok.
Továbbra is lesz bolhapiac, a három hónapos próbaidő tapasztalatai alapján ezután kísérleti jelleggel minden harmadik szombaton tartják, újabb három hónap elteltével pályázatot írnak ki az üzemeltetésre. Rostás Bea Piros szobrának felállítására pályázik az önkormányzat, önrészt is vállalva, a Felsővárosba szánják az alkotást.
5 milliós önerőt biztosít a város a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázathoz a testület döntése szerint.