Műemlékőr

A műemlékek teljes felújításánál egyszerűbb és költséghatékonyabb, ha a felújítás után évről évre átvizsgálják az épületeket és azonnal elvégzik a kisebb javításokat. Ez a módszer Hollandiában már 40 éve működik. A Műemlékőr kísérleti programot a Forster Központ közreműködésével és a hollandok támogatásával Magyarországon először Egerben próbálják ki.

A Műemlékőr elnevezésű kísérleti program a holland Monumentenwacht módszer adaptálása a magyarországi viszonyokra. Ez azon alapul, hogy a műemlékek fenntartása nem az időszakos, 40-50 évente történő felújításon, hanem a megelőzést szem előtt tartva a évenkénti ellenőrzésen és kisebb javítások azonnali elvégzésén alapul.
Az Egerben kiválasztott házak között lesz magántulajdonú, egyházi és vagyonkezelői. Nagyságuk és műszaki állapotuk is eltérő. A munkát egy speciális furgon is segíti majd, amit a holland nagykövetség ajándékaként a Forster Központ részéről Cselovszki Zoltán vett át.
A Műemlékőr kísérleti program megnyitóján a Forster Központ két holland kiképzést kapott munkatársa a Trinitárius templomon mutatta be, hogy mit is jelent ez a módszer a gyakorlatban.
Egerben a program keretében 6-8 műemlékről készül állapotfelmérés.
Ez a szolgáltatás előfizetői rendszerben Hollandiában már 40 éve működik. A műemlékőrök feltárják, listázzák a problémákat, de nem vesznek részt a nagyjavításokban, épületek helyreállításában.