Alkotóművészeti program

Eger is részt vesz a „Kulturális örökség menedzsment Közép-Európában” elnevezésű uniós projektben. Az alkotóművészeti modell működőképességét elsőként a Kis Zsinagógából kiinduló, több helyszínt érintő tematikus kiállítás megszervezésével tesztelik a résztvevők, amelynek mozzanatait dokumentálják, majd együttesen elemzik.

Először még tavaly július végén találkoztak a kiállítóhellyel rendelkező egri intézmények és egyesületek képviselői. A 30 hónapig futó, 2014. decemberében záruló uniós program városi szintű alkotóművészeti kísérleti projektje arra keresi a megoldásokat, hogy hogyan lehetne tematikus és egymást erősítő kiállításokat szervezni a városban a meglevő lehetőségek minél jobb kihasználásával. A kísérleti projektet a Part Egri Kulturális, Ifjúsági és Környezetvédelmi Egyesület fogja össze.
A partnerek megállapodtak abban, hogy a megalkotásra váró, középtávra szóló alkotóművészeti menedzsment stratégia alapelvei mentén szervezik meg kiállítási és művészet-/múzeumpedagógia programjaikat, illetve a Part Egyesülettel együttműködve, saját telephelyeik vonatkozásában analízist készítenek. A javaslatok között szó volt arról is, hogy szükséges előmozdítani a helyi festészeti/képzőművészeti kutatásokat, hangsúlyt kell helyezni a képzők képzésére, esetlegesen egy városi szintű művészeti közvetítői csoport létrehozására. Kiemelt szerepet kell szánni a marketing kommunikációnak, különös tekintettel a Galériák térképére. A hagyományos kultúraközvetítés szempontjai mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a turizmussal való kapcsolódás lehetőségeire. A tervek szerint az első tematikus kiállítás a támogatói kör bevonásával a múzeumok éjszakáján, júniusban lenne.