Bemutatják a megújult belvárost

Új sorozatot indított az Egri Városfejlesztési Kft. A Megújul a város program egy-egy találkozóján minden héten olyan épületet látogathatnak meg az egriek, amely része a belváros-rehabilitációnak. Ezekre a találkozókra a kivitelezőket is meghívják. Elsőként az Irgalmasok kápolnáját és a Bartakovics Béla Közösség Házat nézhették meg.

A Minaret tövében találkoztak a Megújul a város programra érkezők. Dr. Kurucz András, az Egri Városfejlesztési Kft. ügyvezetője arról beszélt: egy éve ilyen címmel jelent meg az első hírlevelük a belváros-rehabilitációról. Az ötmilliárdos beruházás 25 projektelemre terjed ki, az uniós támogatás hárommilliárd forint. A helyszínválasztás nem volt véletlen: mindkét oldalon egy-egy olyan épület áll, amelynek a homlokzatát már felújították. A Bartakovics 11 millió forintból, az Irgalmasok kápolnája 80 millióból készült el.
A belváros megújítása kisebb homlokzat-felújításokkal kezdődött – mondta Habis László polgármester -, a kápolna és a Bartakovics mellett a Senator-ház, a Kálvin-ház, a Dobó tér 6/a és a Lenkey külseje is megszépült. Úgy fogalmazott: komoly értékmentő munka folyik a belvárosban. A Megújul a város sorozat egyik célja, hogy az egriek magukénak érezhessék ezeket a fejlesztéseket.Ludányi Gábor kőrestaurátor arról beszélt: a szobrok nagyon rossz állapotban voltak, az eredetieket kiegészítették, rekonstruálták. Kirohadt fal és repedések. Mindkét épületnél akkor derültek ki a nagyobb hibák, amikor elkezdték bontani – mondta a kivitelező képviselője, Viszkok Tibor. A beszélgetést bor és frissítő mellett folytatták a közösségi házban.