Turizmusban jók vagyunk

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – a turizmust tekintve – 2013 abszolút slágere az észak-magyarországi régió. A legnagyobb vendégéjszaka növekedés mellett minden fontos mutatóban nagy fölénnyel utasította maga mögé Budapestet és a Balatont is.

Észak-Magyarország a számokat tekintve nem csak, hogy jól teljesített az év első öt hónapjában, hanem magasan megelőzi a többi régiót. Az előző év hasonló időszakához képest a külföldi vendégéjszakák száma több mint 40%-kal nőtt. Országosan ez az adat alig haladja meg a 16 %-t. Ebben jelentős részt képviselnek a németek és osztrákok mellett a lengyel turisták.
A belföldi piacon is népszerű ez a térség. Különösen a tavaszi adatokon lehetett érezni, hogy a Szép Kártyákat május 31-ig lehetett beváltani. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy bár a legnagyobb vendégforgalom a nyári hónapokra tehető, de a tavaszi és őszi kínálat is egyre erősebb, ami nagyban hozzájárult a mostani eredményhez is.
Ami még érdekes visszajelzés lehet a turisztikai szolgáltatók felé, az az itt eltöltött vendégéjszakák száma. Bár a vendégek megérkeznek, de kevesebbet költenek vendéglátásra, programokra.
Az összesített vendégéjszakákat tekintve az észak-magyarországi régió 12,5 %- os, Budapest 11,8 %-os, míg a Balaton 11,1 %-os növekedést könyvelhet el.