Felszámolják a szeméttelepeket

Összesen 36 településen 38 hulladékelrakót szüntetnek meg 2014 novemberéig a térségben. A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén 780 ezer négyzetméternyi területről 3,8 millió köbméter hulladék tűnik el. A lerakók felszámolásához ötmilliárd forint támogatást nyújtott az unió.

Munkagépek dolgoznak az egri szeméttelepen. Tavaly augusztusban zárták be végleg az egri hulladéklerakót, ekkor kezdődhetett a rekultiváció.
A hulladékot először átválogatják, majd ezzel dolgoznak tovább.Egerben két lerakót érint a felszámolás. A térségben azonban 36 településen 38 szeméttelep szűnik meg 2014 év végéig. Teljesen felszámolják a sajóhídvégi, az istenmezejei és a taktaharkányi lerakót. Habis László a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke a térség egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházásának nevezte a rekultivációs sorozatot. Kiemelte, hogy ennek köszönhetően minimálisra csökken a talajvízszennyezés esélye és a tájbéli sebek is begyógyulnak. A rekultiváció száz százalékos uniós támogatással, több mint ötmilliárd forintból valósul meg. A térségben másfél év múlva 780 ezer négyzetméternyi területről 3,8 millió köbméter hulladékot számolnak fel. Így már csak 15 olyan szeméttelep marad a térségben, amely hasonló rekultivációra vár.