Olvassunk, beszélgessünk!

A tankönyvírók még ma is sokszor félreértelmezik Babits verseit – vallja Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, aki a Babits-életmű utóéletéről és a kritikai kiadások helyzetéről tartott előadást a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. A program a könyvtár Nyisd ki a világot! című régiós pályázatához, azon belül az Olvassunk, beszélgessünk! címmel elindított programsorozathoz kapcsolódott.

Elefántcsonttorony-e az elefántcsonttorony?-ezzel a címmel tartott előadást dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, Babits-kutató, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban, aki vitatja azt a nézetet, ami az irodalomtankönyvekben évtizedek óta szerepel.
Dr. Sipos Lajos előadásában kitért Babits kritikai kiadásainak helyzetére is. A Nyugat kiemelkedő alkotójának és szerkesztőinek anyagát folyamatosan dolgozzák fel a kutatók; ma már teljesnek mondható a regényeinek, drámáinak kritikai kiadása, de folyamatban van levelezésének közreadása. is. Utóbbi meglehetősen időigényes feladat, hiszen a költő által, illetve a költőhöz írt levelek száma eléri a 10 000-et is.
Az előadás a könyvtár Nyisd ki a világot! című régiós pályázatához kapcsolódott, azon belül is az Olvassunk, beszélgessünk! elnevezésű programsorozathoz.
A rendezvényen dr. Sipos Lajossal Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Heves Megyei Tagozatának elnöke beszélgetett.