Nőnap Gárdonyival

Gárdonyi és a szerelem, Gárdonyi és a nők – ez volt a témája az irodalmi teadélutánnak. Keveset lehet tudni erről a témáról, mivel például a válás kimondása után Gárdonyi minden azzal kapcsolatos iratot megsemmisített. Az összejövetelen teával, borral, süteménnyel és Gárdonyi műveivel köszöntötték a nőket.

A meghívót Gárdonyi írta alá, de a várbaráti kör és a múzeum várta nőnapi irodalmi teadélutánra az érdeklődőket. A téma is illett a nőnaphoz: Gárdonyi és a nők, Gárdonyi és a szerelem – erről beszélt Szalainé Király Júlia irodalomtörténész – muzeológus. Erről a két témáról eddig még kevésszer esett szó, és szinte soha nem beszéltek még Gárdonyi házasságáról.
Gárdonyi első szerelme Gergelyi Kató volt, majd Csányi Molnár Mária következett, aki 1885-ben a felesége is lett. Már a házasságkötésük után néhány hónappal kiderült, hogy nem egymáshoz valók. Előfordult, hogy a felesége napokra eltűnt, néha egy-egy férfi oldalán került elő – meséli az irodalomtörténész. Ennek a házasságnak gyilkosság lesz a vége – jegyezte föl Gárdonyi a naplójában. 1907-ben, amikor sikerült elválnia, minden okmányt és papírt megsemmisített.
Később hosszú időn át plátói kapcsolat fűzte egy egri férjes asszonyhoz. Az irodalmi teadélutánon Gárdonyi írásaiból olvastak föl, és szerelemről szóló részleteket mutattak Gárdonyi műveiből készült filmekből.
Berecz Mátyás igazgató az elődökre, az egri várvédő nőkre is gondolva kívánt boldog nőnapot a megjelenteknek.