Épülhet a szennyvíztisztító telep

Nyár elején elkezdődhet a szennyvíztisztító telep építése Kálban. Az 518 milliós beruházásról szóló támogatási szerződést szerdán délelőtt írták alá a kivitelezővel. A szennyvízvezeték hálózat kiépítése 4,2 milliárd forintos uniós forrásból egy éve kezdődött el hat Tarna-menti településen. Ez év végére elkészülhet a tisztítótelep, amit egy hat hónapos próbaüzem követ majd.

Alig észrevehetőek a szennyvízvezeték hálózat építésének nyomai Kompolton. A munkák nagy része itt már befejeződött. Hat Tarna-menti településen: Kálban, Kompolton, Aldebrőn, Feldebrőn, Tófaluban és Kápolnán egy évvel ezelőtt indult a kivitelezés. A hat településből három veszélyeztetett ivóvízbázison van, ezért is volt sürgős a beavatkozás. A lakók többsége elégedett az eddigi munkákkal. A beruházásra uniós forrást nyert a hat település, így a hálózat kiépítését 4,2 milliárd forintból valósíthatják meg. Ehhez a lakosságnak is hozzá kellett járulnia.
A kivitelezés most újabb eleméhez érkezett. Hamarosan elindulhat a hálózathoz tartozó szennyvíztisztító telep építése. A telep ezen a területen, Kál külterületén kap majd helyet. A kivitelezőt már kiválasztották, a kezdéshez szükséges szerződést ünnepélyes keretek között írták alá. A telepet 518 millió forintból építik, a kivitelezés nyáron indulhat. A teljes beruházás négyezer ingatlant és tízezer embert érint.