Fertálymesterség Egerben

Fertálymestereket ábrázoló tablókból nyílt kiállítás a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. A kiállítás lebontása után a tablók új helyükre, a Servita udvarba kerülnek, itt alakítanak ki egy állandó kiállítást a fertálymesterségről.

Az egyik falon a XIX. és a XX. század első felének század fertálymesterei, a másikon az elmúlt tíz évé. AZ Egri Fertálymesteri Testület szervezett kiállítást a Bródy Sándor Könyvtárba. A képek tükrözik a régi férfiviseleteket, megjelenést.
A könyvtár igazgatója, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea arról beszélt a megnyitón: milyen gazdag a kapcsolat a könyvtár és a fertálymesteri testület között. Habis László polgármester szerint a könyvtár az egyik legfőbb gondozója a város és a környék kulturális örökségének. A fertálymesteri testülethez hasonló Magyarország több városában létezett, ezek a polgári önigazgatás szervezetei voltak.
A polgármester úgy fogalmazott: azok az értékek, amelyek a fertálymestereket évszázadokon keresztül vezérelték, Eger legfontosabb polgári értékei közé tartoznak. A feladatok és ezzel együtt a társadalmi szerepük időről időre változott.
A képek két helyről kerültek a könyvtárba: a régiek a vármúzeumból, az elmúlt tíz év tablóit Oláh István őrizte.
A fertálymesterség Egerben című kiállítás március 23-áig látható a könyvtár aulájában.