MSZP: Nehéz évkezdés a közoktatásban

Káosz és bizonytalanság uralkodik a közoktatásban-hangzott el a Magyar Szocialista Párt január 11-i sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy 2013. január 1-től az iskolák működtetése önkormányzati kézből állami irányítás alá került. A szocialisták szerint bár a kormánypárt 2010-ben a kisiskolák újranyitását ígérte, ezzel szemben 2013-ban folyamatos a leépítés, a pedagógusok és technikai dolgozók elbocsátása. Mindez végül a kistelepülések ellehetetlenítéséhez vezet- vélekedik dr. Sós Tamás országgyűlési képviselő és dr. Nagy Imre, a megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetője.

A szocialisták szerint átláthatatlanná, bizonytalanná vált a felelősség és gazdaságosság kérdése az új rendszerben. A tankerületi igazgatók, infrastruktúra és munkatársak nélkül igyekeznek megoldani a feladatukat. Nem készültek el a működési szabályzatok. Nincsenek kialakítva a feladat és hatáskörök. Az iskolák igazgatóit megfosztják munkáltatói és gazdálkodási jogosítványaiktól. A dolgozóknak nincs munkaszerződése, átsorolása. Bizonytalan az idősebb dolgozók foglalkoztatása. Az iskolák működetésének sem biztosítottak mindenütt a feltételei- hangzott el az MSZP sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki párt úgy látja, hosszú távon ellehetetlenítik a kistelepülésen élők életét.
Dr. Nagy Imre hozzátette: menekülnek az emberek a falvakból. A kistelepüléseken ma már minden tizedik házra ki van írva, hogy eladó.