A doni hősökre emlékeztek

Szentmisével és gyertyagyújtással tisztelegtek a Don-kanyarban elesett katonák emléke előtt a felnémeti Rozália templomban. A megemlékezésen a Szent György Lovagrend felkérésére Gál Elemérné Zolcsák Anna idézte fel a II. világháború eseményeit Nickl Károly, egy katonacsalád sarja visszaemlékezései alapján.

Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ahol napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg. A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége, közel 150 ezer halott, sebesült, hadifogoly és eltűnt került a honvédség veszteséglistájára. A megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. Rájuk emlékeztek vasárnap délelőtt a felnémeti Rozália templomban, ahol a hős katonák lelki üdvéért mutatott be szentmisét Szabó József Béla plébános, teológiai tanár. Ezt követően a Szent György Lovagrend felkérésére Gál Elemér özvegye, vitéz Zolcsák Anna emlékezett az áldozatokra.
Hozzátette: a Szent György Lovagrend tagjai elkötelezett munkával ápolják a Donnál elesett magyar honfitársak emlékét. Tanulmányt írtak a Magyar Királyi 14. honvéd gyalogezredről, 2003-ban emlékülést tartottak a Doni ütközetről. Az ott elhangzott előadásokat kiadványban jelentették meg.
Rázsi Botond alpolgármester beszédében kiemelte: a Don kanyarban elesettek úgy szerették hazájukat, hogy életüket adták érte. Kötelességünk az emlékezés. Fejet kell hajtanunk azok előtt, akik hősként estek el a háború poklában.
A megemlékezés végén a résztvevők közösen imádkoztak, majd mécseseket helyeztek el a templom előtti ll.világháborús emlékműnél.