Járások – a megállapodásokat készítik elő

Hét járást alakítottak ki Heves megyében. A legnagyobb az egri, a legkisebb a bélapátfalvi lesz. Az állami feladatok az önkormányzatoktól a járásokhoz kerülnek. Azok közül, akik eddig ezekkel az ügyekkel foglalkoztak a megyében, háromszáz harmincan átkerülnek a járásokhoz. Horváth László kormánymegbízott azt mondja: még személyi és elhelyezési kérdéseket tisztáznak, de október 31-ig minden érintett önkormányzattal meg kell kötniük a megállapodást.

Hét járást alakítottak ki Heves megyében. Megpróbálták úgy meghatározni, melyik község hova tartozzon, hogy figyelembe vették a járásközpontoktól való távolságot, és azt is, hova járnak ügyeiket intézni az ott élők. Mindenhol, ahol okmányiroda működik, 2013 végére kormányablak nyílik, és elindul az egyablakos ügyintézés reggel 8-tól este 8-ig. Szétválasztották az állami és az önkormányzati feladatokat. Horváth László kormánymegbízott azt mondja: eddig minden állami feladat az önkormányzatokhoz került, de egyre kevesebb pénzt kaptak hozzá. Részben ez az eladósodásuk oka. Ma az önkormányzatok konszolidációja 4-500 milliárd forintba kerülne. A kormánymegbízott szerint az eddigi rendszer drága és átláthatatlan volt a – a 3300 önkormányzattal és a dekoncentrált intézményekkel. Most szétválasztották ezeket a feladatokat.
Országosan jelenleg 44 ezer ember dolgozik az önkormányzatoknál, 14 ezer foglalkozik az állam által ellátandó feladatokkal, tízezren kerülnek át a járásokhoz. Heves megyében 330 ember lesz. A személyi és az elhelyezési kérdéseket kell még tisztázni.
A kormánymegbízott azt mondja: van miről egyeztetni, hiszen október 31-ig meg kell kötni minden érintett önkormányzattal a megállapodást. Elsősorban a személyi és az elhelyezési kérdéseket kell még tisztázni.