Tanévnyitó szakmai nap

Szeptember 1-jétől fokozatosan életbe lép az új köznevelési törvény. Idén a változásokból a pedagógusok keveset fognak megérezni, az átalakítások hatása 2013. január 1-től lesz érezhető. Ekkortól kerülnek a települési önkormányzatok által fenntartott iskolák állami kézbe -közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Bazilikában megtartott Tanévnyitó Szakmai napon. A rendezvényen átadták az idei Szent Gellért-díjakat is, amellyel a legkiválóbb pedagógusokat tüntették ki.

Mintegy 1200 pedagógus vett részt az Egri Főegyházmegye által rendezett tanévnyitó szakmai napon a Bazilikában. Elhangzott: szeptembertől közel 17 ezer diák és 1180 pedagógus kezdi meg a tanévet a főegyházmegyei oktatási intézményekben. A katolikus egyház az idei tanévtől tizenhat újabb oktatási intézmény fenntartója lesz.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a 2012/2013-as tanév feladatairól, közoktatást, köznevelést érintő legfontosabb változásokról beszélt.
A miniszter szavai szerint az átalakulásokból a szülők és a diákok a színvonal emelkedést, a kiszámíthatóságot fogják érezni. A katolikus intézményvezetők is nagy várakozással tekintenek a közelgő tanév elé.
A rendezvényen díjazták azokat a pedagógusokat, akik kiemelkedő munkájukkal, szilárd hitéletükkel példát mutatnak diákjaiknak és kollégáiknak. Szent Gellért-díjban részesült Forgó Lászlóné, a törökszentmiklósi Pánthy Endre Katolikus Általános Iskola pedagógusa, Szalainé Tóth Erzsébet, a jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola biológia – testnevelés szakos tanára ill. Lukács Istvánné, a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola matematika-technika-informatika szakos tanára.