Egri Népzenei Gála

Az idei népzenei minősítő naptár kiemelt rendezvénye volt a XVI. Egri Népzenei Gála és Szakmai Napok eseménysorozata. Az Aranypáva díjat nyert együttesek meghívásos, egri gálahangversenyén 18 együttes lépett fel vasárnap, köztük négy Heves megyei.

Vasárnap délelőtt nagy volt a mozgás a minaret előtt, a Bartakovics Béla Közösségi Háznál. A Gálahangversenyre gyülekeztek az egri Népzenei Gála résztvevői. Miközben a fellépők elfoglalták a helyüket a színpadon, a többiek készültek, illetve a folyosóról televízió segítségével követték a benti eseményeket.
A Magyar Kórusok és Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 2005-ben alapította meg az Aranypáva nagydíjat. Ezt a díjat országos és térségi minősítő versenyeken nyerhetik el az együttesek. Év közben több meghívásos gálahangversenyt is rendeznek az országban a minősített együtteseknek. Ezek egyike a hagyományos, augusztusi Egri Népzenei Gála, ahol magyar és nemzetiségi népzenei együttesek, előadók mutatkoznak be. A fesztivál 2. napját, a zsűri által kiválasztott együttesek színes gálaműsora zárta. Az első fellépők Békés megyéből érkeztek. Öt és fél éves a legfiatalabb és 96 éves a legidősebb tag. A békés megyeieknél három generáció volt együtt a színpadon. A közönség tetszését úgy lehet a legjobban lemérni, ha megnézzük hányan énekelnek együtt a színpadon levő csoporttal.
A vasárnapi gálahangversenyen 18 fellépő adott műsort. Itt nem csak népdalkörökre, hanem szólistákra, kórusokra, citerazenekarokra kell gondolni.
Mátraderecskéről, Nagyrédéről és Gyöngyöstarjánból egy-egy kórus, míg Egercsehiből egy előadó képviselte Heves megyét. Ebben az évben a tervek szerint még két minősítő verseny lesz a Pest megyei Nyársapáton, illetve Győrben.