Értékel a katasztrófavédelem

Az elmúlt fél évet értékelte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az idei év első fele már csak abból a szempontból is érdekes volt, hogy most vizsgázott az új katasztrófavédelmi rendszer. Az új struktúrához új feladatok is társultak; ilyen a polgári védelem, a tűzvédelem és az iparbiztonság.

Nem öncélúan kívánnak dolgozni, elsődleges feladatuk a lakosság biztonsága – mondta a sajtótájékoztatón Csontos Ambrus, a katasztrófavédelem megyei igazgatója. A katasztrófavédelem egy úgynevezett supervisor – feladatot is kapott: ha olyan esemény jut tudomásukra, ami nem az ő hatáskörükbe tartozik, de veszélyezteti a lakosság biztonságát, beavatkozhatnak. Talán a polgári védelmi tevékenység változott a legkevésbé – emelte ki Csontos Ambrus. A megye települései polgári védelmi szempontból három kategóriába sorolták. Az egri kirendeltséghez egy I. osztályba sorolt település van, ez Eger. A megyeszékhelyen kis területen koncentrálódnak a fontos állami, rendvédelmi, egészségügyi intézmények, ezért sérülékeny.
Elkészítették a bíróságok bombariadótervét.
Az iparbiztonság új dolog – eddig egyetlen szervezet sem foglalkozott komplexen ezzel a területtel. Ide tartozik a veszélyes szállítmányok ellenőrzése, a veszélyes üzemek felügyelete és a kritikus infrastruktúra védelme – vagyis például a kórházak, rendőrség, tűzoltóság működésének biztosítása.
A tűzoltóság április 1-jétől tartozik – integrált tűzoltósági jogkörrel – a katasztrófavédelemhez. Ez évben eddig 1750 vonulásuk volt. Csak márciusban több mint 900 tűzhöz hívták őket. Az átszervezések miatt öt főnek nem tudtak megfelelő beosztást felajánlani, vagy nem fogadta el a felajánlottat. Tízen máshová mentek dolgozni.