Beázott a barokk szoba

 Beázott a Marcipánia barokk szobája. Még nem tudni, a falat burkoló panelek közül hány sérült meg. Az EVAT újraszigeteli a fal egy részét. Kopcsik Lajos pedig új paneleket készít.

Tavaly ősszel vették észre először, hogy a Marcipánia négy éve készült barokk szobájában nedvesedik a fal. Körtvélyessy Kornél, az EVAT csoportvezetője azt mondja: látták, hogy a sarokban az egyik panelen a cukormáz felpuhult, elszíneződött. Amikor levették a lapot, megtalálták a beázás nyomát a falon. Szakértőhöz fordultak, a szakvéleményt most kapták meg.
A falat már feltárták. A szakértő is kint járt, elmondta, hogyan lehet megszüntetni a beázást. Ha elkészültek a fal szigetelésével, Kopcsik Lajos újra elkészíti a lapokat. Viszont már nem közvetlenül a barokk szoba falára teszik föl, hanem egy olyan szerkezetre, ami eltartja a faltól – így a cukor nem fog újra nedvesedni. Az EVAT csoportvezetője azt mondja: más kár nem érte sem a barokk szobát, sem a Marcipániát.
Ugyanezt állapította meg Kopcsik Lajos. Az Oscar-díjas mestercukrász három évig készítette a 15 négyzetméteres szoba berendezését 800 kiló cukorból. Még a padló is cukorból van.
Két panel biztosan megsérült, de hogy pontosan mennyi puhult meg a nedvességtől. Ezt csak akkor tudják meg, amikor leveszik a falról. Kopcsik Lajos a biztonság kedvéért négy panelt újra elkészít.