Egri borok – egri nők

Házi ünnepségen emlékezett vissza a megalakulása óta eltelt tíz évre az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete. Azokat hívták meg, akik ez alatt az idő alatt segítői, támogatói voltak az egyesületnek.

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete 2002-ben alakult – az első női borrendként Magyarországon. Az egri borok hazai és nemzetközi hírnevének erősítésére jött létre az egyesület egy évtizede – mondta Madákné Kovács Etelka elnök. A társasági borfogyasztást népszerűsítik, ismeretterjesztő előadásokat, borbemutatókat tartanak. Volt olyan év, amikor 150 rendezvényen is részt vettek.
Karitatív munkát is végeznek. Gyűjtöttek árvízkárosultaknak, a vörös iszap-katasztrófa idején négymillió forint értékű tartós élelmiszert és fogyasztási cikket vittek adományba.  Amire nagyon büszkék: létrehozták az alapító, Gál Tibor emlékparkját, szobrot is állítottak az egri borásznak. Sós István alpolgármester azt mondta: sok örömmel ajándékozta meg Egert és az ide látogatókat az egyesület. Értékeket teremtenek, hátteret adnak a rendezvényeknek.  Dula Bence volt hegybíró arra kérte őket: folytassák tovább a „borbanyáskodást”, vagyis továbbra is segítsék az egri bor ügyét. Gál Lajos, az  Európai Borlovagrend Egri Bikavér Legátusának vezetője azt emelte ki: a borbarát hölgyek nem csak borkultúrára nevelnek, azt tanítják az egrieknek, a borászoknak, ami a legfontosabb, az összefogást. Tóth Ferenc borász is a folytatást szorgalmazta, dolgozzanak tovább az egri borért – mondta.   A hölgyek most éppen 225 literes, kiszolgált barikhordókat  festetnek újra képzőművészekkel.  A hordókat a Bikavér Ünnepen elárverezik, a befolyó összegből egy őrbódét állítanak,  olyat, ami az Egri Csillag tavaly született legendájában szerepel.