Új turisztikai élmények a Mátrában

Mátrai nordic walking park, egységes táblarendszer, Mátra expressz, turista információs pontok, új, nagy példányszámú kiadványok – néhány elem abból a fejlesztési koncepcióból, melyet a következő két évben valósít meg a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület, egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően. A turisztikai fejlesztés célja, hogy felhívják a figyelmet a tagtelepülések sajátosságaira a természeti adottságoktól kezdve az épített örökségeken át a gasztronómiai különlegességekig.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület 2006-ban alakult, jelenleg 83 tagja van. A térség turisztikai szolgáltatóit, önkormányzatait, vállalkozásait, civil szervezeteit tömörítő egyesület azért fogott össze, hogy minél vonzóbbá tegyék a Mátrát, ennek érdekében pályáztak, sikerrel. Az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program keretében 41,3 millió forint támogatást nyertek el, melyet marketingre, rendezvényszervezésre és infrastruktúra fejlesztésre fordítanak. A két éves projektet sajtótájékoztató keretében mutatták be a kisnánai várban, melyen Horváth László kormánymegbízott a Mátra turisztikai vonzerejéről, ismertségének erősítéséről beszélt.
A pályázat keretében egyebek mellett két turista információs pontot nyitnak Sirokban és Kisnánán.
Az egyesület a pályázatból kialakítja a Mátrai nordic walking parkot, amely az induló állomások mellett pulzusmérő helyeket is magában foglal. Ezenkívül megújul az egyesület évek óta sikeres és emblematikus programja, a Mátrai múzeumok éjszakája is. A még színvonalasabb és gazdagabb kínálat mellett június 16-23-ig rendezik meg az „I. Mátrai randevú” programsorozatot.
A projekt 2013. december 31-én zárul.