Deák Ferencnek állítottak emléket a városszépítők a református templom előtt

Új köztéri alkotással gazdagodott Eger, szobrot állítottak Deák Ferencnek, “a haza bölcsének” a református templom előtti téren. A bronzból készült emlékmű az Egri Városszépítő Egyesület kezdeményezésére jött létre közadakozásból. A mellszobor Pelcz Balázs képzőművész alkotása.

Egy olyan hazafi kapott mellszobrot Egerben, aki ma is aktuális értékeket tűzött a zászlajára, mint az összefogás és a fontolva haladás – hangsúlyozta Habis László polgármester az avatáson. Hozzátette: Eger büszke lehet arra az összefogásra, amelynek keretében a városszépítők kezdeményezésére magánemberek, intézmények, különböző vállalkozások és az önkormányzat is hozzájárult az emlékmű létrehozásához. Az Egri Városszépítő Egyesület idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, melynek a szoboravatás méltó aktusa.
Bujdosné dr. Pap Györgyi történész-muzeológus Deák életútját felidézve elmondta: az 1803-ban született Deák 1830 után kapcsolódott be a nagypolitikába, mint Zala vármegye országgyűlési követe. 1848-ban a Batthyány-kormány igazságügy minisztere volt, majd 1854-től a passzív ellenállás vezetője. A Felirati Párt vezetőjeként és korának legnagyobb tekintélyű közéleti szereplőjeként az ő nevéhez köthető a kiegyezés előkészítése. Kevesen tudják, hogy Eger képviselő-testülete Deák Ferencet 1861-ben díszpolgárává választotta.
Az új köztéri alkotást Habis László polgármester és Sós István alpolgármester leplezte le.