Kulináris élvezet, kulturális értékek Palócföldről

Káposztás bableves füstölt csülökkel, vörösboros marhalábszár-pörkölt gancával, utána finom túrós lepény- ezeket a palóc ételeket lehetett megkóstolni a főiskola tanszállodájának gasztronómiai programján. A kulináris élvezetek mellett hagyományaival, kulturális értékeivel is bemutatkozott a palócföldi régió.

Az Eszterházy Károly Főiskola tanszállodájában az intézmény turizmus-vendéglátás szakos hallgatói, oktatóikkal együtt gasztronómiai esteket szerveznek az idei tanévtől. Kiválasztanak egy-egy európai népcsoportot, és bemutatják annak kultúráját, hagyományait, ételeit. Első bemutatott régió a Palócföld volt.
A rendezvényen öt palóc falu, Bodony, Mátraballa, Mátraderecske, Parádsasvár és Recsk képviselői mutatták be a palóc jellegzetességeket, a főiskola hallgatóinak segítségével. A falvak polgármesterei fontosnak tarják az értékek megőrzését, a hagyományok ápolását.
A recski néptánc-bemutató és a mátraderecskei asszonykórus után a vendégek megkóstolhatták a palóc ételeket, melyeket a hallgatók mellett recski népviseleti ruhába öltözött asszonyok szolgáltak fel.
A következő vacsoraesten várhatóan egy külföldi régiót mutatnak majd be a tanszálloda hallgatói.