Tűz, zománc, művészet

Hetedik alkalommal nyílt meg Egerben az Országos Zománcművészeti Biennálé. A diákalkotók többnyire meséken, mondákon keresztül közelítették meg a megadott témát, mely egy Weöres Sándor-idézetre épült: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Az idei kiállítás témájának szimbóluma, a létra mindannyiunkban benne van, rajtunk múlik, fel tudunk-e menni rajta – mondta Kátai Mihály Munkácsy-díjas festőművész, a zsűri egyik tagja. Többek között teremtéstörténetek, Benedek Elek-mesék, népdalok, legendák adtak ötleteket a fiatal alkotóknak a téma kifejtéséhez. Kátai Mihály szerint a gyerekek ösztönös módon éreznek rá a mese és a tűzzománc szépségeire.
A Zománcművészeti Biennálét a szervezők azzal a céllal indították útnak, hogy az alkotók találkozzanak, egymást megismerjék. A biennálé mára a szakma egyik legrangosabb rendezvénye lett. Az ország 27 településéből több mint négyszáz alkotó küldte el munkáját, a zsűri 44 művet díjazott. Különböző kategóriákban osztottak ki díjakat: ékszerek, ékszerképek, faliképek, illetve tárgyakon -térplasztikán, kisbútoron – megjelenő zománcmunkákat értékeltek. A biennálé történetében először születtek nagydíjas alkotások. Az idei kiállítás új helyszínen, ezúttal a a Templom Galériában várja az érdeklődőket április végéig, a programot az Forrás Alapítvány Eger és az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezte.