750 beruházást ellenőriz a megye

Megtörténtek az első projektzáró ellenőrzések a megyénél. A megszűnt megyei területfejlesztési tanácsok utódai a területileg érintett megyei önkormányzatok lettek.

Korábban a Heves Megyei Területfejlesztési Tanács kezelte a hazai decentralizált források terhére megkötött támogatási szerződéseket. Miután a tanács 2012. január 1-jén megszűnt, ezek kezelése is a Heves Megyei Önkormányzat feladata lett. 1996 és 2006 között a megye 121 településén 1544 ilyen beruházást valósítottak meg 10-20-40 millió forintos támogatással. A pályázatoknál előírás a volt a tízéves fenntartási időszak. Most, március elején jelent meg egy kormányrendelet, amely ezt az időt felére, vagyis öt évre csökkenti. Heves megyében 750 lezáratlan pályázat van. A kormányrendelet értelmében valószínűleg mindegyiket ellenőrizni kell a megyei önkormányzatnak még idén.
Március második felében Gyöngyösorosziban és Mátraszentimrén végzett ilyen ellenőrzéseket a megyei önkormányzat és a Magyar Államkincstár Heves Megyei Igazgatósága. A támogatások jó részét infrastruktúrafejlesztésre költötték a települések.