Kárpát-medencei agrár- és kereskedelmi oktatást végző iskolák találkoznak

Tizenkét agrár- és kereskedelmi oktatást végző középiskola találkozik jövő hét végén Egerben. Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és határon belülről érkeznek diákok és oktatók, a szakmai tanácskozás mellett bor- és pálinkaversenyt is tartanak. A találkozót a város, a Rákóczi Szövetség és a Keri szervezi.

Újszerű kezdeményezésnek nevezte a jövő hét végi találkozót Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára. Olyan iskolák jönnek Egerbe, ahol mezőgazdasági és kereskedelmi képzés folyik. Úgy látja: a program alkalmas arra, hogy szakmai és emberi kapcsolatok alakuljanak ki.
Az elmúlt év végén kötött megállapodást a Rákóczi Szövetség Egerrel. Arra törekednek, hogy az alapelvek lefektetése mellett konkrét lépéseket is tegyenek – fogalmazott Habis László polgármester. Ez a rendezvény az egyik ilyen lépés. A polgármester szerint a vidéki Magyarország felemelkedése, népességmegtartó erejének növelése szempontjából hallatlanul fontos az agrárium, a mezőgazdasági képzés. Minden olyan lépést meg kell tenni, ami a fiatalok perspektíváján javít.
A jövő hét végi tanácskozásra 12 iskola érkezik, öt határon belülről, a Felvidékről és Erdélyből három- három, Délvidékről egy. A tanácskozás mellett verseny is lesz: borok és pálinkák versenyeznek.
Vasas Joachim, a rendezvénynek helyet adó Keri igazgatója azt mondja: a tanácskozást és versenyt egy tradicionális program nyitó aktusának szánják – szeretnék minden évben megrendezni a Kárpát-medencei mezőgazdasági és kereskedelmi iskolák találkozóját.