“A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk!”

Március 22-e az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencia kezdeményezésére és az ENSZ jóváhagyásával a víz világnapja. Heves megyében, így Egerben is több ezzel kapcsolatos programon vehettek részt az érdeklődők.

A Magyar Hidrológiai Társaság Heves megyei területi szervezetének megemlékezése elsősorban a szakmának szólt. Mint elhangzott, a jövő kék aranya a csapból fog folyni. Az ország egy évre, egy főre vetített fajlagos felszíni vízkészlete eléri az 11000 m3-t, ami az egyik legmagasabb érték Európában. E mellett jelentősek a felszín alatti elsősorban hévizek, így Izland és Japán mögött hazánk geotermikus nagyhatalomnak számít. Közben nagy különbségek vannak a Földön. 2032-re a Föld lakosságának a fele vízhiányos területen él majd, de Nyugat-Ázsiában ez az érték elérheti a 90%-t is. Dr. Bánhidy Péter, a szervezet elnöke előadásában kitért a Heves megyei Vízmű Zrt. 115 települést érintő szolgáltatási területének bemutatására.
Ezt követően Miriszlai Erzsébet, a Heves Megyei Vízmű Zrt. központi laboratóriumának vezetője ismertette a laborfejlesztés főbb elemeit. Idén a város is csatlakozott a világnap megünnepléséhez. Az Érsekkertben például a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület szervezésében az iskolások ismerkedtek az Eger-patak élővilágával. Itt kézbe is foghatták a különös élőlényeket a gyerekek. E mellett április 22-ig – előzetes bejelentkezés alapján – az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, szabadon besétálhatnak akár a Petőfi téri, akár a K2-es út mellett levő Vízmű-létesítményekbe is.