Nemzeti ünnep Egerben

A mindenkori rezsim lelkiismereti vizsgája 1848 ünnepe, többször megpróbálták kitörölni a nemzet emlékezetéből, de nem lehetett – mondta Sós István alpolgármester a színházban tartott városi díszünnepségen. A megemlékezés – az ünnepi irodalmi műsor után – a Petőfi téren koszorúzással zárult.

Szentmisével kezdődött a Bazilikában a március 15-ei városi megemlékezés. A szertartás után a színházban tartották a díszünnepséget. Sós István alpolgármester elmondta: ezt az ünnepet elődeinktől örököltük, ez az egyik legszebb, önazonosságot igazoló ünnepünk. A forradalom eseményeibe néhány nap késéssel Eger is bekapcsolódott, március 19-én felolvasták a 12 pontot, majd küldöttséget menesztettek a cenzorhoz. Sós István azt mondta: a márciusi ifjak a 12 ponttal üzentek, Wass Albert pedig megfogalmazta a magyar nemzet hét parancsolatát. Ebben többek között az áll: ne tagadjuk meg a magyarságunkat, legyünk hűségesek és bátrak. A szabadság-szerelem eszme az 50-es években semmissé lett, majd – hogy március 15-e üzenetét tompítsák – forradalmi ifjúsági napokká változtatták – emlékeztetett az alpolgármester.
Az ünnepség zenés, szerkesztett irodalmi műsorral folytatódott a színházban. A Petőfi téren az Egri Obistos Fúvószenekar adott térzenét, majd a Nemzeti dal elhangzása után a szónoki beszédíró verseny győztese, Kolman Réka, az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium tanulójának megemlékezése hangzott el. A 12.-es diák szerint ez az ünnep a közösséghez szól, hiszen problémáinkat közös erővel jobban meg tudnánk oldani. Az ünnepség végén a város, a megye, a kormányhivatal, pártok, intézmények és civilek koszorúzták meg a Petőfi-szobrot.